4 moduri de a mânca mai sustenabil

Știați că până la 30 % din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume se datorează producției de alimente (1)? Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra încălzirii globale și schimbărilor climatice. Dacă facem câteva ajustări simple obiceiurilor noastre alimentare, de cumpărături și de gătit, nu numai că ne putem minimiza amprenta de carbon, dar ne putem îmbunătăți și sănătatea.

Aveți aici 4 pași simpli pentru a vă bucura de o dietă mai sustenabilă care să contribuie la o planetă mai verde și mai sănătoasă…

1. Încercați aceste sfaturi pentru a reduce risipa de alimente

Aproximativ o treime din alimentele produse la nivel global sunt risipite și se estimează că până la 70 % din această risipă are loc la nivelul gospodăriei (2,3,). În plus, 65 % din alimentele pe care le aruncăm acasă provin din fructe și legume și doar 1 % din grăsimi și zahăr, ceea ce poate avea implicații pentru sănătatea noastră (4). Acest nivel ridicat de risipă alimentară poate avea efecte ulterioare asupra planetei noastre, asupra pământului, a utilizării apei și a emisiilor de carbon. Cu toate acestea, putem face multe pentru a reduce risipa de alimente acasă. De exemplu, planificarea meselor și a cumpărăturilor mai întâi în bucătărie poate ajuta la reducerea achizițiilor inutile. Când sortați alimentele, de ce să nu mutați cele mai vechi alimente în partea din față a frigiderului, astfel încât să nu fie uitate? Evitați depozitarea alimentelor foarte perisabile, cum ar fi laptele, în partea cea mai caldă a frigiderului, cum ar fi ușa, deoarece aceasta poate accelera deteriorarea alimentelor.

Există, de asemenea, o mulțime de modalități inovatoare de a ne bucura de resturi și părți de mâncare pe care altfel le-am putea considera necomestibile. De ce să nu preparați lapte de migdale de casă cu storcătorul lent de la Panasonic și să folosiți pulpa pentru a pregăti aceste batoane de granola delicioase? Pulpa sucului de morcovi poate fi folosită și pentru a prepara acest tort de morcovi super fraged și totodată aromat, fără risipă. Folosirea saramurii dintr-o cutie de năut poate fi un înlocuitor vegan excelent pentru albușuri. Iar resturile de legume, cum ar fi tulpinile de broccoli și capetele de morcovi, pot fi folosite pentru a face supă.

4 Ways To Eat More Sustainably

2. Luați în considerare metode de gătit eficiente din punct de vedere energetic

De ce să nu ducem alimentația sustenabilă la următorul nivel, implicându-ne în metode de gătit mai sustenabile? În comparație cu cuptoarele convenționale, puteți reduce consumul de energie și timpul de gătire cu până la 50 % atunci când utilizați un cuptor cu microunde combinat Panasonic cu tehnologie Inverter (5). Acest lucru se datorează faptului că puteți găti cu mai multe funcții simultan, inclusiv convecție, abur și grătar, alături de puterea microundelor, cu ajutorul tehnologiei Inverter (6). În plus, vă puteți găti la aburi mâncarea la perfecție folosind o fracțiune de apă în comparație cu metodele obișnuite de gătit la aburi. Dacă doriți mâncare rapidă, delicioasă, dar sănătoasă, atunci veți fi încântați să aflați că încălzirea cavității mai mici a unui cuptor combinat și friteuzei cu aer durează mai puțin timp, ceea ce este un mod mai ecologic de a găti.

4 Ways To Eat More Sustainably

3. Bucurați-vă de mai multe proteine vegetale

Carnea roșie, în special cea de vită și de miel, are cel mai mare impact alimentar asupra mediului. De fapt, când vine vorba de alimente, carnea roșie contribuie la cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră, urmată de lactate (7). Nu numai că acest lucru are implicații asupra mediului, dar excesul de carne roșie și de carne procesată în dietă, cum ar fi baconul, cârnații, șunca și salamul, poate crește riscul de cancer de colon și de boli de inimă (8). Pentru sănătatea planetei și a noastră, se recomandă să nu consumăm mai mult de 500 g pe săptămână sau 70 g pe zi de carne roșie și procesată (8). Acest lucru echivalează cu maximum 1,5 cârnați sau 2 bucăți de slănină pe zi.

În schimb, de ce să nu ne bucurăm de mai multe proteine vegetale, care nu doar că reduc povara asupra mediului, ci au și beneficii pentru sănătatea noastră? Încercați soia (tofu, tempeh, lapte de soia, iaurt de soia), Quorn, leguminoase, nuci și semințe. Există o mulțime de mâncăruri delicioase fără carne din care puteți alege, cum ar fi chili vegetal, curry, supe, tocane, linte bolognese și chiar burgeri de fasole. Deși există îngrijorări cu privire la alimentele din soia care contribuie la defrișarea pădurilor tropicale amazoniene, cea mai mare parte din acest tip de soia este produsă pentru hrana animalelor. Aproximativ 95 % din soia destinată consumului uman este produsă în alte regiuni, precum America de Nord, Europa și Asia și poate face în continuare parte dintr-o dietă mai ecologică (1).

4 Ways To Eat More Sustainably

4. Mâncați alimente de sezon și din surse mai sustenabile

Savurarea alimentelor sezoniere și produse local poate ajuta la reducerea timpului și a distanței dintre fermă și farfurie. Acest lucru reduce emisiile de carbon, sprijinind în același timp fermierii locali. Alegerea fructelor și legumelor în vrac nu numai că reduce cantitatea de ambalaj necesară, dar este adesea și mai ieftină. În plus, folosirea storcătorului lent Panasonic acasă înseamnă că puteți stoarce fructe și legume întregi, ceea ce reduce deșeurile de alimente și ambalaje!

Atunci când mâncați ecologic, poate fi la îndemână să vă informați cu privire la sigle pentru a identifica alimentele din surse mai sustenabile. De exemplu, atunci când cumpărați pește, căutați sigla Marine Stewardship Council (MSC) pentru peștii sălbatici și sigla Aquaculture Stewardship Council (ASC) pentru peștii de crescătorie. Acest lucru ne permite să ne bucurăm de pește în dieta noastră, ajutând în același timp la reducerea daunelor suplimentare aduse ecosistemului.

Referințe:

1.https://www.bda.uk.com/resource/one-blue-dot.html
2.https://wrap.org.uk/taking-action/food-drink/actions/action-on-food-waste
3.https://www.ons.gov.uk/economy/environmentalaccounts/articles/areviewofhouseholdbehaviourinrelationtofoodwasterecyclingenergyuseandairtravel/2021-11-01
4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31552260/
5.https://www.panasonic.com/uk/consumer/home-appliances-learn/home-appliances/cooking-time-energy-saving.html
6.https://www.panasonic.com/uk/consumer/home-appliances-learn/home-appliances/inverter-technology-the-new-way-of-cooking.html
7.https://www.bda.uk.com/static/539e2268-7991-4d24-b9ee867c1b2808fc/a1283104-a0dd-476b-bda723452ae93870/one%20blue%20dot%20reference%20guide.pdf
8.https://www.wcrf-uk.org/preventing-cancer/what-can-increase-your-risk-of-cancer/red-and-processed-meat-and-cancer-risk/

Partajare

Partajaţi-o în reţeaua socială:

Sau puteţi să copiaţi şi să partajaţi acest url

Lily Soutter

Lily Soutter

Lily Soutter este un nutriționist de frunte din Londra, BSc MSc ANutr. Cunoștințele sale extinse despre știința alimentației și a sănătății îi permit să scrie în mod regulat pentru presa națională și să apară în emisiuni TV de maximă audiență. Pasiunea lui Lily este de a simplifica știința din jurul nutriției, de a oferi idei creative în materie de sănătate și strategii de alimentație inteligente, care să le permită oamenilor să se bucure de un stil de viață sănătos și de succes.