Termenul „ecologic” a făcut furori atât în lumea culinară, cât și în cea a nutriției și a mediului înconjurător. Dar merită investiția în alimente ecologice banii în plus? Producția de alimente ecologice a fost definită ca având accentul pe trei domenii cheie, sustenabilitatea solului, mediul și sănătatea umană (1). Deși legislația pentru alimentele ecologice diferă de la o țară la alta, cel puțin 95% dintre ingrediente trebuie să îndeplinească reglementările ecologice ale UE pentru ca un aliment să poată afișa sigla ecologică UE (2). Dar, se traduc alimentele ecologice în beneficii nutriționale?
Să aprofundăm cercetarea lumii ecologice…
1. Poate conține anumite substanțe nutritive în mai mare măsură
Știați că agricultura ecologică poate influența densitatea nutrițională a alimentelor pe care le consumăm?
Cercetări interesante, care evaluează 343 de studii efectuate de oameni de știință, au relevat faptul că culturile ecologice conțin cu 60% mai mulți antioxidanți, cum ar fi polifenolii, în comparație cu omoloagele lor neecologice. Autorii au concluzionat că consumul de fructe, legume și cereale ecologice are potențialul de a oferi un nivel de antioxidanți egal cu consumul a încă 1-2 porții de fructe pe zi (3). Se crede că culturile ecologice își pot spori concentrația de antioxidanți ca mecanism natural de protecție împotriva dăunătorilor. Un alt studiu a ilustrat faptul că laptele ecologic a furnizat concentrații mai mari de grăsimi esențiale omega-3, fier, vitamina E și acid linoleic conjugat (CLA), dar este important de reținut că a conținut, totodată, niveluri mai scăzute ale altor nutrienți, cum ar fi iod și seleniu. A fost remarcat, de asemenea, că este posibil ca diferențele nutriționale să fi fost datorate faptului că vacile au fost hrănite cu iarbă, mai degrabă decât producției ecologice în sine (4). Cu toate acestea, includerea alimentelor ecologice în dietă vă poate aduce un surplus al anumitor nutrienți!
2. Reduce expunerea noastră la pesticide chimice sintetice
Consumul alimentelor ecologice este o modalitate ușoară de a spune rămas bun pesticidelor sintetice. De fapt, studiile au arătat că reziduurile de pesticide erau de patru ori mai puțin probabil să fie prezente în culturile ecologice. De asemenea, au relevat o concentrație de cadmiu, metal greu toxic, mai mică cu 48% și concentrații mai mici de azot (3). Cercetările ulterioare au arătat că o dietă în stil mediteranean implică o concentrație de pesticide de 10 ori mai mare în comparație cu o dietă similară, compusă din alimente în întregime ecologice (5). Dacă doriți să reduceți expunerea la pesticide chimice sintetice, includerea unor alimente ecologice în dietă poate fi o modalitate rapidă de a face acest lucru.
3. Poate aduce beneficii mediului în mai multe moduri
Agricultura ecologică se concentrează pe promovarea sustenabilității, a rotației culturilor împreună cu alte tehnici de menținere a sănătății solului. De asemenea, poate fi mai blândă cu natura, ceea ce are drept rezultat o viață cu 50% mai lungă a plantelor, insectelor și păsărilor în comparație cu agricultura convențională (6). Prin urmare, producția de alimente ecologice poate fi mai avantajoasă pentru biodiversitate și se concentrează asupra mediului mai larg (7). În plus, utilizarea pesticidelor chimice este strict limitată în agricultura ecologică, ceea ce poate reduce semnificativ poluanții de mediu care se răspândesc în natură, de exemplu în căile navigabile. Anumite persoane sunt îngrijorate de impactul culturilor modificate genetic asupra mediului, iar avantajul agriculturii ecologice este că acestea sunt absente din spectrul său. Cu toate că pot exista complexități și controverse când vine vorba de impactul practicilor agricole asupra mediului, un lucru este sigur, discuția despre cum ne putem hrăni cel mai bine pe noi înșine și planeta cu alimente ecologice este departe de a se fi încheiat!
4. Poate ajuta la reducerea risipei alimentare la domiciliu
Se pare că cea mai mare concentrație de pesticide se află în coaja fructelor și legumelor (8). În ciuda posibilității de a elimina 41% din reziduurile de pesticide prin spălarea cu apă a fructelor și legumelor, curățarea acestora de coajă poate dubla cantitatea eliminată (9). Deoarece coaja este o parte bogată în nutrienți a plantei, oferind o sursă bogată de fibre, nutrienți și antioxidanți, pare o risipă să o aruncați (10,11). Alegerea alimentelor ecologice înseamnă că vă puteți bucura de fructe sau legume întregi, cu o expunere la pesticide mult redusă. Storcătorul lent de fructe și legume de la Panasonic reprezintă o modalitate delicioasă și hidratantă de a ne bucura de cele cinci porții de fructe și legume recomandate consumului în fiecare zi, ca parte a unei diete sănătoase. Stoarcerea produselor ecologice înseamnă că puteți folosi fructe și legume întregi, utilizând în același timp și pulpa uscată la gătit, fără grija substanțelor chimice sintetice.
References:
1.http://www.ifoam.org/en/organic-landmarks/definition-organic-agriculture
2.https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_en#legislation
3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968103/
4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26878105/
5.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34718382/
6.https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2664.2005.01005.x
7.http://www.ifoam.org/en/organic-landmarks/definition-organic-agriculture
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3907644/
9.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25005864/
10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35832524/
11.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531703001842