Cum se prepară maia naturală în doar 7 zile

Iată ghidul meu simplu pentru a prepara maia naturală de la zero în doar 7 zile, perfect pentru începători.

În primul rând, trebuie să spun că aici nu vei găsi explicații științifice, dar am încercat să notez instrucțiuni tip pas cu pas cât mai simple posibil pentru toți cei care nu sunt foarte familiarizați cu acest subiect. Nici eu nu am făcut excepție. Iar până la urmă, am făcut totul cât mai simplu posibil pentru mine. De aceea, nu voi oferi detalii științifice aici, ci voi nota o metodă cât mai simplă posibil, despre cum poți prepara maia în 7 zile, ca să poți începe să faci pâine cu maia. 🙂

Iată câteva sfaturi și sugestii pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a prepara maia naturală:

1. Lucrează cu ustensile curate! Ai nevoie de o lingură și de două borcane cu capac. Borcane pentru conserve, de exemplu, sau borcane cu înfiletare, bine clătite, sunt suficiente! Ar trebui să aibă o capacitate de cel puțin 300 ml.

2. Regularitate: maiaua nu are nevoie de foarte multă atenție, dar are nevoie de regularitate. Consider-o noul tău coleg de apartament, dă-i un nume și hrănește-o. Pentru început, găsește un moment al serii (sau al dimineții) pentru a te ocupa de aceasta. După cum am spus, maiaua nu necesită mult timp, nu mai mult de 5 minute pe zi.

3. Făină: cu cât este mai biodinamică făina și tipul, cu atât este mai activă maiaua. În special la început, trebuie să folosești, de exemplu, făină integrală de secară sau făină integrală de grâu. În funcție de tipul de maia pe care vrei să o prepari. În exemplul meu, preparăm maia de secară.

Să începem:

Ziua 1: Toarnă 40 g de apă călduță și 40 g de făină integrală de secară într-un borcan pentru conserve sau un borcan cu înfiletare, amestecă bine și apoi șterge pereții laterali cu o cârpă sau o spatulă, iar în acest mod, poți urmări maia. Fixează o bandă elastică în jurul sticlei, astfel încât să îi poți evalua activitatea. Nu închide capacul (cu înfiletare), ci doar așază-l pe borcan. Apropo, pentru creștere, cele mai bune temperaturi sunt cele între 25 și 30°. Este bine și la temperatura normală a camerei, dar aluatul va avea nevoie de puțin mai mult timp pentru a-și începe activitatea. Însă avem timp.

Ziua 2: A crescut aluatul și se văd (mici) bule? Excelent, atunci poți continua: toarnă 40 g de apă călduță, amestecă, apoi adaugă din nou 40 g de făină integrală de secară. Amestecă bine din nou, șterge pereții laterali, așază capacul deasupra fără a-l închide, reglează banda elastică, lasă preparatul să stea timp de 24 de ore.
Dacă aluatul nu se mișcă: nu te îngrijora, uneori durează puțin mai mult timp. Alimentează-l așa cum am descris mai sus.

Ziua 3: Transferă 50 g de maia într-un nou borcan (cu înfiletare) (restul poate fi aruncat). Apoi adaugă din nou 40 g de apă călduță, amestecă bine, apoi toarnă 40 g de făină integrală de secară și amestecă bine din nou. Șterge pereții laterali, reglează banda elastică, așază capacul deasupra fără a-l închide.

Ziua 4: Aceeași procedură ca în ziua 3. De astăzi, va avea loc o a doua alimentare după circa 12 ore. De aceea, dacă ai început, de exemplu, la ora 9, alimentează a doua oară în aceeași zi în jurul orei 21 (urmând aceeași procedură ca în ziua 3) sau dacă ai început la ora 21, alimentează în ziua următoare la ora 9.

Ziua 5: aceeași procedură ca în ziua 4. Urmărește maiaua! Cum crește, cum miroase (dacă este acrișoară, ar trebui să aibă miros de fructe). Care îi este consistența? În funcție de tipul făinii, s-ar putea să fie nevoie să folosești puțin mai multă apă sau puțin mai multă făină atunci când alimentezi. Maiaua nu ar trebui să fie prea tare și ar trebui să fie ușor de amestecat. Dacă este necesar, s-ar putea să fie nevoie să ajustezi și orele de alimentare. Cel mai bine este să alimentezi maiaua atunci când începe să scadă din nou. Dar nu te îngrijora, nu trebuie să o urmărești constant. Vei începe să înțelegi consistența și propria maia relativ rapid. 🙂

Ziua 6: Aceeași procedură. În cel mai bun caz, maiaua este deja activă și se dublează sau chiar se triplează în decurs de circa 8 ore. Dacă nu, nu este nicio problemă. După cum am menționat mai înainte, este bine pur și simplu să urmărești maiaua. În funcție de tipul făinii și/sau de temperatura ambiantă, maiaua va crește mai rapid sau mai lent.

Ziua 7: Dacă maiaua se dublează sau chiar se triplează ca volum în circa 4 ore între timp, poți începe prima încercare de a face pâine cu maia de astăzi. Dacă nu a crescut atât de mult, poți coace puțină pâine și adaugi puțină drojdie (uscată) pentru a te ajuta să începi.

Pentru a crea agentul de fermentare pentru pâinea cu maia, poți alimenta cu o cantitate mai mare. În funcție de cantitatea de maia primară cerută de rețetă. În cazul meu, am nevoie de 80 g. De aceea, torn 60 g de maia într-un recipient de sticlă transparent, adaug 50 g de apă călduță, amestec bine și apoi adaug 50 g de făină integrală de secară. Așază capacul deasupra fără a-l închide.

Când maiaua a crescut de cel puțin două ori mai înaltă, cântăresc 80 g din acest agent de fermentare pentru rețeta de pâine. Alimentez maiaua rămasă din nou ca în ziua 2. Apoi poți hotărî dacă păstrezi maiaua afară (dar are rost doar dacă dorești să faci pâine de câteva ori pe săptămână) sau o pui în frigider. Maiaua fermentează și acolo, dar, desigur, mult mai lent. Apoi trebuie să o alimentezi doar o dată pe săptămână.

Acum vei folosi maiaua activă cântărită pentru rețeta de pâine. Iar pentru aceasta am beneficiat de ajutor de această dată. Desigur, poți să frămânți și să faci pâinea doar manual, dar în special pâinea cu maia are nevoie de o sincronizare. Deoarece trebuie împăturită la intervale regulate. Și nu ai mereu timp pentru aceasta. M-a surprins faptul că pot omite să fac pe cont propriu majoritatea acestor mici pași grație mașinii de făcut pâine Panasonic, iar la final, rezultatul a fost cea mai bună pâine a mea de până acum. Mașina de făcut pâine are programe pentru frământarea aluatului, iar unul special pentru maia. De aceea, poți pune toate ingredientele în mașina de făcut pâine și toate operațiunile de frământare și de împăturire se realizează automat. Poți găsi rețeta completă pentru pâinea simplă cu maia de secară .

Partajare

Partajaţi-o în reţeaua socială:

Sau puteţi să copiaţi şi să partajaţi acest url

Marina Jerkovic

Marina Jerkovic

Marina trăieşte şi lucrează ca fotograf independent în Berlin de peste zece ani. Pe lângă pasiunea ei pentru fotografia de documentare, în ultimii ani şi-a dezvoltat un apetit pentru fotografia culinară. Săparea pământului şi recoltarea, gătitul împreună cu prietenii, savurarea alimentelor şi manifestarea curiozităţii faţă de noi lucruri, toate acestea inspiră procesul, de la crearea de noi reţete până la imaginea finală.